2012. június 18., hétfő

Cserkeszőlőről
    Az Alföld még érintetlen természeti értékekben leggazdagabb része a Tisza és Körös folyók által közrefogott Tiszazug, melynek legfiatalabb települése a 2500 állandó lakosú Cserkeszőlő, a környék idegenforgalmi központja.

    A település 1943-ban feltárt, 2300 m mélységű 82 Celsius fokos gyógy-termál vizének köszönheti népszerűségét.

    A nagy hatású gyógyvíz több évtizedes tapasztalatok alapján bizonyította gyógyhatását, az alkáli kloridos, hidrogénkarbonátos vize hivatalos gyógyvíz-minősítéssel rendelkezik.

    A teljesen felújított gyógy- és strandfürdőben eredményesen gyógyíthatók a krónikus mozgásszervi, reumatikus betegségek, valamint a nőgyógyászati bántalmak. A gyógyulni vágyók kényelmét szolgálja a helyben történő orvosi rendelés, a fizióterápiás, ill. a masszázs, vízsugármasszázs kezelések.

    Cserkeszőlő a Kecskemét-Gyula közötti 44-es számú főútvonal mellett helyezkedik el, megközelíthető Budapestről az
    M5-ösautópályán, ill. Kecskeméttől 45 km-re a 44-es főútvonalon.
    Környező nagyobb városok: Szolnok, Kecskemét, Szentes, Szarvas. A település az ország minden részéről autóbusszal is könnyen megközelíthető. Naponta reggeltől késő délutánig több járat is érkezik és indul a fürdő melletti autóbusz-pályaudvarról.

    A település igazi üdülőfalu, népessége szezonban több mint kétszerese az állandó lakosságnak. Az idegenforgalmi szezon a gyógyvíznek köszönhetoen már áprilisban megkezdődik, de a strand és gyógyfürdő egész évben nyitva van, a mellette lévo szállodával
    és kempinggel együtt.
    A település és környéke első sorban a nyugodt, természetes környezetben pihenni, ill. gyógyulni vágyóknak ideális helye.
    A Református- és Katolikus templomokban rendszeresen tartanak istentiszteletet.
    A horgászatot és vadászatot, kerékpáros és víziturizmust kedvelok többféle programot találnak a környéken.
    A Szarvasi Arborétum 30 km, a Tiszakürti Arborétum 10 km, a Tisza és Körös folyók és holtágak 8-10 km, horgásztavak 5-10 km távolságra vannak.
    A cserkeszoloi erdoben található tölgyes csoport országos védelmet élvez.
    A település nevében is szerepel a környék jellegzetes növénye. Hatalmas szoloültetvények vannak körös-körül. Alföldi borok élvezete mellett több étterem is várja a vendégeket és egy igazi tanyasi vendégház oshonos háziállatokkal és lovaglási, lovaskocsizási lehetoséggel.
    A homokos talajon igen elterjedt a fóliakertészet, biztosítva a vendégek részére is a friss zöldségellátást.


Településtörténet


    Cserkeszőlő település 1952. január 1-tol létezik, mint önálló község, előtte Tiszakürt része volt. Mint Tiszakürt, így Cserkeszőlő is több mint 1000 éven keresztül magyarlakta település. A "Cserke" név feltehetően felderítő parancsnokot jelent, amit megőrzött a népi emlékezet, mint Cserke vezér.
    1943-ban egy olajkút fúrás során olajat ugyan nem találnak, de megtalálják Cserke jövendő hírnevét, az akkor 93 Celsius-fokos
    termálvizet, ami több mint 2000 méter mélyből tör fel.
    A háború alatt a kút le volt zárva, 1948-ban felnyitották. A vizsgálatok később kiderítették - amit az elfolyó melegvíz környékén a homokban gödröt ásó emberek ösztönösen éreztek - a termálvíz nagyhatású gyógyvíz. Cserkeszőlő kialakulásában igen nagy szerepet kapott a homokos talajban történő szőlő telepítés, így alakult ki a ma használatos név is.
    A gyógyfürdő építését 1955-ben kezdték meg - ezt követően egyre népszerübb lett a környező települések és városok lakói között.
    A méltóan nagyhíru gyógyvíz ellenére a fürdő környezetének fejlesztése 1998-ig nem kapott megfelelő hangsúlyt,
    de az elmúlt 4 évben a fürdő teljes felújítása és jelentős fejlesztése megtörtént, a környezete megszépült, így méltóképpen tudja várni vendégeit a település.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése